,

WERELDMEISJESDAG IN PARADISO

WERELDMEISJESDAG
Woensdag 11 oktober
Paradiso, Amsterdam
19:30
Giovanca, Diggy Dex, Claudia de Breij, Sabrina Stark, LAKSHMI.

Ik zat in groep 6 toen mijn moeder moest komen praten waarom ik een jongen had geslagen. Haar antwoord was ‘omdat ze er genoeg van had om steeds geslagen te worden door hen’, een antwoord waar de juffen niet content mee waren want problemen oplossen doe je door te praten, al word je elke dag om 12:00 in de middag gemept door dezelfde jongens.
Sinds die dag hebben zij mij nooit meer geslagen en tolereerden we elkaars aanwezigheid.
Ik vond het gek waarom mijn moeder wel daarvoor naar school moest komen en de moeders van de jongens niet. Omdat meisjes niet zo snel slaan en het opvalt wanneer dat wel gebeurt. Jongens stoeien nu eenmaal, meisjes rennen nu eenmaal gillend weg. Die zogenaamde logica was er op de basisschool al en niemand had haar vraagtekens daarbij.
Ik ben opgegroeid tussen sterke vrouwen en mannen die allemaal even belangrijk waren in mijn leven en die ervoor zorgden dat ik kon doen wat ik wilde.
Naarmate ik ouder werd besefte ik me dat dit absoluut niet vanzelfsprekend was.

In de westerse wereld doen we alsof vrouwen en mannen gelijk staan in de maatschappij. Hierdoor word je snel als ‘zeurende feminist’ bestempeld als je kritiek hebt op deze bedriegelijke roze bril.
Ik open mijn facebook vandaag en het eerste wat ik zie is een artikel van een 26-jarig zweeds model met –hou je vast- beenhaar. Zij blijkt nu overspoeld te worden met tweets waarin mannen dreigen haar te verkrachten uit haat.
Nu ik 24 ben, ben ik imuun geworden voor het gefluit, getoeter, vies geroep en kleinerende opmerkingen. Imuun maar absoluut niet blind en doof.
Ik heb een opvoeding gehad waardoor ik nu stevig in mijn schoenen sta. Ik kon naar de scholen waar ik heen wilde, ik heb geleerd dat je moet werken voor je centen en dat je nooit iemand moet geloven die zegt dat je iets niet kan.
Dat is míjn realiteit. Daarom lijkt ook het zo ver weg: kinderhuwelijken, lijfstraffen, 15-jarige die hun gezin moeten onderhouden, 11-jarige prostituees, maar er zijn meer dan 61 miljoen meisjes voor wie dát de realiteit is. 61 Miljoen klinkt ontastbaar maar dat is dus ongeveer 4x Nederland.

Woensdag 11 oktober is het wereldmeisjesdag. Plan Nederland wil die vicieuze cirkel van armoede en discriminatie doorbreken door meisjes in ontwikkelingslanden naar school te laten kunnen gaan. Dit door middel van bijvoorbeeld een school op wielen die in de sloppenwijken van India rijdt, door schoon drinkwater en schone dames-wc’s op scholen aan te leggen, door kinderhuwelijken en zwangerschappen zoveel mogelijk te voorkomen d.m.v voorlichting etc.
Onderwijs is het begin van verandering, hierdoor leren de meisjes op eigen benen te staan en zichzelf te kunnen weren van geweld en misbruik en uiteindelijk hun kennis en geld te investeren in hun eigen gezin.

Waarom meisjesdag en geen kinderdag? Omdat in veel ontwikkelingslanden meisjes heel erg achtergesteld zijn. In een gezin mag een jongen elke dag naar school en moet zijn zusje kilometers lopen om schoon drinkwater te halen. Omdat meisjes niet naar school durven omdat leraren hun seksueel misbruiken en zeggen dat ze het zelf uitlokken. Omdat meisjes door klasgenoten worden aangerand bij de toiletten. Omdat 2 miljoen meisjes per jaar onder de 15 jaar (en 7 miljoen per jaar onder de 18) een kind krijgen van een oude man waarmee ze zijn uitgehuwd.
Ik wil je niet doodgooien met cijfers maar dat doe ik toch een beetje omdat de aantallen enorm zijn. Je kan het natuurlijk zo klein mogelijk maken; iedereen heeft een moeder of zus, vriendin, dochter. Waarom met een enorme achterstand geboren worden slechts omdat je een meisje bent?

Woensdag 11 oktober sta ik met Giovanca, Diggy Dex, Claudia de Breij en Sabrina Stark in Paradiso. Door een dosis Girlpower te kopen (€5,-) maak je kans op 2 kaarten hiervoor!
Dit geld wordt besteed aan veilige scholen, het tegengaan van gedwongen kindhuwelijken en tienerzwangerschappen en het creëren van gelijke kansen voor meisjes en jongens. Ik hoop je daar te zien!

Voor meer info check Plan Nederland