Biografie van zangeres LAKSHMI

 

Op 21 september bracht Lakshmi Swami Persaud, beter bekend als zangeres LAKSHMI, haar tweede album ‘Siren’ uit. Voor dit album werkte ze samen met o.a. Rogier Wagenaar (Waylon, Alain Clark), RUI (Saman Amini, Afrojack), Rob Peters & Dries Bijlsma (Typhoon, Bløf) en JW Roy (Guus Meeuwis, Diggy Dex). Thijs Lodewijk (Wende, LudoWic), die haar debuutalbum produceerde, zat ook dit keer weer achter de knoppen. 

‘Siren’ werd deels opgenomen in de Ursuline kapel in Tilburg, waar LAKSHMI en Thijs een tijdelijke studio creëerden; een eigen ‘bubbel’ in het midden van de kapel, vol met analoge synthesizers, piano, microfoons en beamers. In een week tijd legden ze in die inspirerende omgeving het fundament en bouwden ze het skelet van ‘Siren’. LAKSHMI: “Als ik langdurig in een studio zit vind ik dat niet heel prikkelend voor de creativiteit, dus ik zocht een plek die ruim, licht en inspirerend was. De kapel heeft een hele authentieke sfeer en dat verhoogde de creativiteit enorm. We verdronken volledig in onze zelfgecreëerde bubbel.” Daarna zetten ze de puntjes op de i in de Sandlane studio’s in Rijen en de Digital Army Studio in Utrecht. 

Het resultaat is een combinatie van gruizige elektronica, singer-songwriter liedjes, donkere pop met krassende gitaren en kwetsbare strijkers; LAKSHMI noemt het zelf Pop Noir. “Het album is niet in een specifiek hokje te plaatsen. Voor mij moet de sound in dienst staan van het liedje, het moet de emoties en de boodschap versterken. Het ene nummer heeft niet meer nodig dan piano en strijkers, het andere nummer moet in de fik staan met een bak elektronica en scheurende gitaren. Daardoor ontstaat een palet van emoties en dus ook een keur aan verschillende sferen. Wat de liedjes bindt is een bepaalde donkerte, die is altijd aanwezig in mijn muziek.” 

Siren, het tweede album van LAKSHMI is nu overal te beluisteren

In de Griekse mythologie veranderde de sirene van nimf naar half vogel, half vrouw. Ze verleidde zeemanslieden met mooi, verdrietig gezang. Het contrast van verleidelijk maar gevaarlijk, zorgzaam maar duivels vond LAKSHMI fascinerend. “De contrasten in het verhaal van de sirene spreken mij aan. Voor mij symboliseren die contrasten de innerlijke conflicten die ik soms voel en die je in mijn nummers terugvindt. Het gedempte en verdoofde maar toch magische gevoel van onder water zijn komt overeen met mijn gevoelsleven en hoe ik mijn liedjes schrijf.” 

Op ‘Siren’ schrijft LASKHMI zo eerlijk mogelijk over haar zoektocht naar zichzelf te midden van al die innerlijke contrasten en conflicten (‘Nowhere To Go’, ‘When No One Sees Me’), over de angst om van iemand te houden en te verliezen (‘War’, ‘Northern Sky’) en over je eigen kracht vinden en daarmee door alle blokkades heen willen gaan (‘Stronger’, ‘After Hours’).

LAKSHMI gaat de theaters in met haar muzikale theatervoorstelling ‘Adem’ 

Na veel shows op de poppodia en op de festivals, debuteert LASKHMI vanaf oktober in het theater met een ongekende hoeveelheid voorstellingen. Tijdens de theatervoorstelling ‘Adem’ maakt het publiek kennis met de vrouw achter de zangeres. Men ziet hoe gefascineerd LAKSHMI is door het constant sterke verlangen om perfect te zijn, maar tegelijkertijd betoverd is door alles wat kraakt en schuurt. Deze contrasten bezingt ze in haar nummers vol elektro en klassieke elementen, gespeeld door haar eigen band. De muziek wordt afgewisseld door monologen en persoonlijke bespiegelingen. In samenwerking met regisseur Vincent van den Elshout maakt zij een voorstelling waar ze het publiek een complete ervaring geeft die muzikaal en visueel een onuitwisbare indruk maakt.

Bekijk hier de alle data van de theatertour ‘Adem’