LAKSHMI In De Gelderlander

LAKSHMI: Ik was verlegen, durfde niet te zingen

DE NIEUWE MARIKENSDe Nijmeegse fotograaf Sara Donkers en De Gelderlander-redacteur Geert Willems portretteren sterke vrouwen in stad en streek. Vandaag Lakshmi Swami Persaud (1993) uit Wijchen, die als zangeres LAKSHMI indruk maakte met haar uitvoering van ‘Zeg me dat het niet zo is’ bij DWDD.

 

,,Als ik iets moest, deed ik het juist niet. Ik hield het twee jaar vol op de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen. Ik deed er alles aan om er van af geschopt te worden. Als ik tegen een leraar meneer moest zeggen, zei ik: dan moet je mij mevrouw noemen. Ik kon daarna terecht op Eigenwijs, een vrije school waar je alles zelf kunt bepalen. Als je niet wilde komen, was dat geen probleem. Voor mij werkte dat goed, zo haalde ik mijn havo-diploma.

Ik woon al sinds mijn veertiende min of meer zelfstandig. Ik was een heftige puber,. ging veel uit, deed alles wat niet mocht. Ik zeg nog wel eens tegen mijn moeder: dat je mij het huis niet hebt uit gemept. Met mijn toenmalig vriendje woonde ik in kraakpanden of bivakkeerde in de tuin van zijn vader. Soms ging ik dan weer naar m’n moeder.

Gelukkig kon ik muziek maken. Mijn vader leerde me gitaar spelen. Maar ik was heel verlegen, durfde eigenlijk niet te zingen. Maar wel in een punkbandje heftig doen, haha. Na de havo nam ik zangles en meldde me aan bij de Herman Brood Academie. Ik moest auditie doen en was verbaasd dat ik werd aangenomen. Ik had weinig podiumervaring, kwam amateuristisch opdagen met een cd, terwijl anderen hun eigen band meenamen. Ik ging een paar keer op m’n bek, maar leerde veel. De zakelijke kant vond ik interessant en ik ontdekte dat ik het leukst vond om nummers te schrijven.

Ik richtte m’n eigen band op met de naam LAKSHMI. Als er dan iemand opstapt, is het niet meteen afgelopen. En ik kan zelf goede mensen om me heen verzamelen. We deden mee aan de Grote Prijs van Nederland in 2014 en haalde de finale.

Ik probeer van alles te regelen om op te vallen. Vorig jaar kwam ons debuutalbum uit, bij DWDD kon ik ‘Zeg me dat het niet zo is’ zingen voor het Nederlandse Songbook. Ik was fokking nerveus, omdat ik zelf piano moest spelen. Tv is heel erg leuk om te doen, bij ‘De Slimste Mens’ voelde ik me erg op m’n gemak.

De komende jaren wil ik beter worden in alles: componeren, performen en zakelijkheid.

 

Link naar het artikel